Reforma Justiției, prezentată în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la Moldova 1

Vineri, 20 martie 2015, în cadrul talk-show-ului „Bună Seara” de la postul național de televiziune, a fost pusă în discuție reforma Justiței. La dezbateri au participat oamenii-cheie din sistem, care au prezentat situația actuală din domeniu.

Unul dintre principalele subiecte ale serii a fost implementarea acordat noilor instrumente automatizate din sistemul judecătoresc, care exclud implicarea factorului uman și, ulterior, coruperea actului de justiție.

„Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) este un program performant, care exclude manipulările din domeniul judecătoresc”, declarația a fost făcută de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu.

Prezentă la dezbateri, viceministrul Justiției, Sabina Cerbu, a ținut să menționeze că, la etapa actuală, reforma Justiției este pe calea cea dreaptă, iar un element definitoriu al succesului reformei este voința politică.

„Suntem pe drumul cel bun, direcția este în ascensiune, dar avem un obiect de referință și anume Strategia de Reformare a Justiției în care avem niște termeni-limită - 2011-2016 și niște indicatori și obiective de atins” , a declarat Sabina Cerbu.

DSC_0676 (1)

Un alt aspect spre care s-au orientat dezbaterile din platou a fost cel al informării cetățenilor despre drepturile pe care le au aceștia în cadrul sistemului judecătoresc. Președintele CSM, Victor Micu, este de părere că atunci când oamenii cunosc posibilitățile pe care le oferă sistemul, se exclud, practic, șansele ca aceștia să fie înșelați sau să contribuie la coruperea procurorilor sau judecătorilor.

„Este important să avem un sector al justiției transparent și responsabil și, totodată să fim implicați în astfel de dezbateri pentru că societatea civilă poate, într-adevăr, să contribuie la aceste eforturi de reformă”, a menționat Lucia Ioniță de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

Un interes deosebit față de reforma Justiției l-au manifestat și tinerii prezenți în platoul emisiunii, care au acordat note și s-au expus asupra situației actuale din Justiție.

Tot în cadrul dezbaterilor de la Moldova 1, Victor Micu a notat mersul reformei cu 8 puncte din 10 și a concluzionat prin speranța ca la următorea emisiune să se vorbească despre cât de mult s-a îmbunătățit situația din domeniu și despre cât de corecți sunt judecătorii din Republica Moldova.

 

Talk-show-ul televizat face parte din campania de informare publică privind sporirea accesului cetățenilor la justiție și a transparenței proceselor de judecată. Agenția de relații publice „PRofile” a organizat prezența în studio a specialiștilor din domeniu și  a fost responsabilă de partea logistică și de pregătire a dezbaterilor.